Slow life com a estil de vida

L’Slow life o moviment lent, una manera de veure i de viure la vida que, segons els quals la practiquen, és l’autèntica fórmula de la felicitat.

Ja ho saps, a poc a poquet. La filosofia de vida de l’slow food i la seva preocupació pels nombrosos mals físics i emocionals que estava ocasionant el ràpid i competitiu estil de vida del segle XX no va fer més que incrementar-se amb el canvi de segle i, per descomptat, amb la irrupció i popularització d’aquesta tecnologia que aposta per la immediatesa i que no podem negar que ha alterat la nostra manera de veure la vida: Internet i les xarxes socials que recorren veloces aquesta autopista de la informació.

Als milions de dades que van començar a creuar-se i multiplicar-se es va unir, per descomptat, la profunda crisi econòmica mundial de la qual ara comencem a sortir, una crisi que va derrocar qualsevol instint de lentitud i que exigia de tots i cadascun de nosaltres una ràpida reinvenció professional i una lluita a mort per a augmentar la nostra productivitat a costa de l’únic bé que tots tenim: el nostre temps.

La societat havia caigut profundament en les xarxes de la velocitat, la immediatesa, el consum d’un sol ús… Tots nosaltres havíem caigut en un ritme de vida accelerat del qual calia sortir. La resposta?: el moviment slow life.

Què és exactament l’slow life?

Malgrat estar més de moda que mai, algunes persones encara no saben molt bé què és l’slow life i en què consisteix exactament. L’amor per la velocitat extrema en tots i cadascun dels plans de la nostra vida, en l’àmbit laboral per descomptat, però també en les parcel·les de l’amistat, la família, el transport, les vacances, el temps lliure… El rellotge s’ha convertit en el tirà de la nostra societat tecnològicament connectada minut rere minut, un rellotge que no sols ens ha convertit en addictes a l’immediat, sinó en éssers incapaços de desconnectar, relaxar-nos i gaudir del bé més valuós de les nostres vides: el temps.

Quines pautes o consells concrets podem seguir per a unir-nos a aquest moviment lent? Apostar per la producció gastronòmica local i de proximitat. Tornar a gaudir de l’encant de la naturalesa envoltats dels nostres èssers estimats.
Entendre que el nostre pas pel món és momentani, però que la petjada que deixa el nostre comportament incívic en la flora i la fauna pot ser eterna. Ensenyar als nostres fills a gaudir de les petites meravelles de la vida: l’aigua, la neu, el camp, el temps de joc, la companyia de les nostres benvolgudes mascotes…
Practicar mindfulness o altres activitats que contribueixin a la nostra relaxació.
Simplement per a puntualitzar, l’estil de vida slow life no vol dir que no tinguis energia, al contrari contribueix a viure amb més energia i vitalitat.

Equilibri entre cos i ment.

Tot transcorre tan de pressa i els milers d’impactes que ens esperen des de cada racó del món físic i digital ens impedeixen centrar-nos en una sola cosa. El somiat equilibri que ens condueix a la calma i al benestar roman en constant perill. Per això, és molt important donar-te un moment per a reflexionar i meditar sobre les quatre tècniques que et proposem per a aconseguir l’equilibri del cos i la ment.

Mindfulness, l’atenció conscient

Per tal de centrar-nos en una sola cosa cal ser conscients del que fem a cada moment. Aquest és l’objectiu del Mindfulness.

Existeixen diferents tècniques de mindfulness, una d’elles consisteix a centrar l’atenció en un esdeveniment que succeeix en el present (per exemple les nostres sensacions físiques o la mateixa respiració), la qual cosa coneixem per meditació focal. També podem practicar la consciència de camp obert, observant tots els continguts de la nostra ment sense focalitzar-ne cap. Una altra tècnica d’atenció conscient és desenvolupar pràctiques generatives activant estats mentals concrets com la bondat, la compassió o l’alegria. Tot això acompanyat d’una respiració pausada en la qual atenguem l’entrada d’aire fresc que entra en nosaltres i el càlid que surti. Entrenar la nostra ment en el Mindfulness, practicant l’atenció plena, té múltiples beneficis tant en l’àmbit fisiològic com cognitiu.

Hatha ioga, el poder del cos i de la ment treballant conjuntament

L’objectiu de la modalitat de ioga més estès en el món és relaxar-se i connectar-se amb un mateix. Per a deixar enrere l’estrès del dia, el Hatha ioga proposa embarcar-se en la cerca de la unió del cos i la ment en el moment present. Es tracta de combinar l’esforç físic amb la meditació. Per aconseguir una pràctica completa i harmoniosa hem de combinar en la seva pràctica: Asanes (postures físiques), Prana (control d’energia vital), Pratyahara (introspecció), Dhyana (meditació), Samadhi (integració) i Dharana (concentració).

Si practiquem diàriament algunes de les asanes, aconseguirem beneficis com: pau interior, reducció de l’estrès, augment de la flexibilitat, major capacitat cardíaca i pulmonar, millora de la circulació, més força i resistència, etc.

Pilates, educació corporal i enteniment del cos

La filosofia Pilates consisteix en l’entrenament de la ment i del cos de forma simultània amb l’objectiu d’aconseguir una bona condició física. Practicar aquesta disciplina diàriament no només ens atorgarà una bona forma física sinó que també ens proporcionarà educació corporal i enteniment del mateix cos.

La pràctica de Pilates es basa a focalitzar l’atenció sobre el ventre. Cada moviment ha de fer-se amb precisió i control, per la qual cosa hem de posar en això tota la nostra obstinació i atenció. La respiració també és un factor clau, cada exercici ha d’acompanyar-se de l’adequada respiració.

Els beneficis de Pilates impliquen aconseguir una bona higiene postural, enfortir la zona lumbar, aconseguir l’equilibri corporal i enfortir la musculatura. També s’afavoreix el sistema circulatori eliminant toxines.

Taitxí, la recerca de l’harmonia

El Taitxí és un art marcial que practiquen milions de persones a tot el món. La seva particularitat radica a combinar de forma harmònica els tres fonaments en els quals es basa: el moviment corporal, la concentració mental i la respiració conscient.

El Taitxí ens pot ajudar a aconseguir un millor equilibri, força, flexibilitat i resistència muscular. Millora la mobilitat de diverses articulacions i està indicat per a totes les edats. Això sí, hi ha una premissa molt important: els experts recomanen no practicar Taitxí de forma automàtica, pensant en una altra cosa. La idea és que la ment ha d’estar activa i centrada en cada canvi de moviment i activitat corporal.

Sal de Mar, maig 2020.

 

Tags:


×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?