Quina imatge personal projectes a les teves xarxes socials personals?

La línia divisòria entre la vida privada i la professional és molt difusa al món ‘en línia’. La majoria de gent no és conscient que de vegades segons quines coses penja podrien perjudicar-lo a la feina, o almenys no donar una bona imatge de si mateix. Hi ha qui pensa que a les seves xarxes socials personals pot fer i dir el que vulgui perquè, precisament, són personals. Sí, en general és cert, però en aquestes xarxes privades també ens segueixen companys de feina, o col·legues del nostre sector professional, que són més que coneguts, però tampoc no els podem qualificar d’amics. Cal tenir en compte la imatge que projectem, simplement.

A l’altra banda hi ha la gent que n’és molt conscient, i marca una separació gairebé quirúrgica de la seva vida privada i professional. Per exemple, a Twitter només penja coses de la seva feina, Instagram i Facebook, on només accepta amics de veritat i familiars, penja fotos de les seves vacances i dels concerts i festes a què va. En un cas com aquest, també projectem una imatge alterada del que som. Qui no ens coneix personalment i només ens segueix a Twitter podria pensar que som uns obsessos de la feina, en canvi, els amics i la família que només ens divertim.

És cert que totes persones tenim una feina i tenim vida social i no caldria ensenyar-ho tot perquè es pressuposa, però també ho és que al món digital només existeix el que es veu, i això altera la nostra percepció de les persones.

Segurament, i encara que això va a gustos, és clar, la virtut és al punt mitjà. El bon professional és aquell que treballa bé, però també té temps per a l’oci i la família. La conciliació de la vida laboral amb la personal fa uns anys era un tema invisible, però actualment és un dret que les empreses entenen, i en alguns casos fins i tot ho potencien. Un treballador que es diverteix en el temps lliure segur que rendeix més. Aleshores, si es troba l’equilibri adequat, donar la imatge 2.0 d’una persona que fa feina, que és solvent, resolutiva i brillant, i alhora sap passar-ho bé i relaxar-se, és bo.

Això vol dir que la majoria de persones en edat laboral no hem nascut en un entorn digital com l’actual i ens hem hagut d’adaptar. I a les xarxes socials, el que avui és vàlid igual d’aquí a dos anys ja no ho és. És fàcil exposar la nostra vida privada més del que és convenient, i també fer-nos molt pesats amb ‘spam’ de la nostra feina, que potser no és tan interessant com creiem…

Sigui com sigui, el més important és que abans de submergir-nos a les xarxes siguem conscients que amb allò que pengem, i allò que no, projectem una imatge digital. I després hem de pensar si aquella imatge és la que volem donar o la que més ens convé, i corregir-la si cal.

Sal de Mar, març 2022.



×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?