HISTÒRIA DEL MAQUILLATGE

El maquillatge existeix des de temps immemorials, ja que dones de totes les èpoques i llocs del món ho feien servir, per a sentir-se bé amb elles mateixes o com a arma de seducció. Encara que avui tenim accés a centenars de productes, i de forma econòmica.

Per exemple, el maquillatge existent a la Prehistòria es basava en argila que s’utilitzava a la cara i altres zones del cos. Tot i que es desconeix per què ho feien, es coneix que l’ésser humà ha fet servir els colors sempre per a destacar una zona de la seva anatomia, transmetre estats d’ànim o produir reaccions en d’altres.

A l’antic Egipte, per exemple, les pols negres i verds s’usaven de manera indistinta per homes i dones per pintar els seus ulls. Existia un ideal de bellesa que aquesta civilització valorava i que estava basat en la pell bronzejada, ulls foscos, llavis amb tons terracota i unes celles molt cuidades. I això, repetim, tant en homes com en dones.

L’Edat Mitjana va ser una època de senzillesa en l’aspecte perquè es va canviar l’efecte recarregat que tenien les dones romanes i es va optar per pells pàl·lides i maquillatges de colors suaus, a excepció dels llavis, que es valoraven molt en color vermell fent contrast amb unes celles fosques i marcades.

No obstant això, l’Edat Mitjana es va caracteritzar per la seva forta influència catòlica, doctrina que ensenyava que el cos havia estat creat a la imatge de Déu i que per tant, no calia treure ni afegir res. Així que s’entenia que les dones que es maquillaven, era per atraure els homes o per exercir la prostitució.

Encara que l’Església era més permissiva en ocasions especials com casaments, les dones seguien usant maquillatge en tota ocasió, fent-se tractaments per blanquejar la pell i creant la seva pròpia base de pols amb farina remullada. Tot enginy per crear un maquillatge natural.

Ja hem vist que hem passat de pintar tot el cos en la Prehistòria a estils recarregats en antigues civilitzacions. Què hi ha de l’actualitat? Doncs bé, encara que en el passat segle els efectes carregats amb ombres i colorets marcats van tornar, avui es juga amb els looks naturals, aconseguint-ho amb un maquillatge senzill amb el qual fins i tot s’aparenta no estar maquillada.

El motiu pel qual s’usa el maquillatge avui dia és perquè les dones se sentin juvenils i guapes al mateix temps que senzilles i sexys.

En els últims anys s’han posat en auge els productes naturals i orgànics per a usar en la cosmètica en general. D’altra banda, la dermocosmètica va ajudar a crear el maquillatge

El look perfecte de maquillatge en l’actualitat és una pell homogènia, com la que es llueix amb un maquillatge de dia, però que ara es pot fer servir també de nit.

Quin maquillatge prefereixes? Segur que conéixer la història del maquillatge per èpoques t’ajuda a identificar-te amb el que millor et senta.

Sal de Mar, octubre 2021.

Tags:


×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?