Dia de la dona

DIA DE LA DONA TREBALLADORA

Perquè se celebra el dia internacional de la dona treballadora?

El 8 de març de 1908, un succés transcendental va marcar la història de la feina i la lluita sindical en el món sencer: 129 dones van morir en un incendi a la fàbrica Cotton, de Nova York, Estats Units, després que es declaressin en vaga amb permanència en el seu lloc de treball. El motiu es devia a la recerca d’una reducció de jornada laboral a 10 hores, un salari igual a què percebien els homes que feien les mateixes activitats i les males condicions de treball que patien.

El propietari de la fàbrica va ordenar tancar les portes de l’edifici perquè les dones desistissin i abandonessin el lloc. No obstant això, el resultat va ser la mort de les obreres que es trobaven a l’interior de la fàbrica. Aquest mateix any, el 3 de maig, es va realitzar un acte pel dia de la dona a Chicago, preàmbul perquè el 28 de febrer de 1909, a Nova York, es commemori per primera vegada el “Dia Nacional de la Dona”.

Amb aquest antecedent, un any després, el 1910, es va desenvolupar la segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, a la capital danesa, Copenhaguen. El tema central va ser el sufragi universal per a totes les dones, i per moció Clara Zetkin, líder del “aixecament de les 20.000”, es va proclamar oficialment el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en homenatge a les dones caigudes en la vaga de 1908.

Més a prop en el temps, el 1977, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va designar oficialment el 8 de març el Dia Internacional de la Dona. Després, en 2011, es va celebrar el centenari de la celebració, amb la premissa d’Igualtat de Gènere i l’Empoderament de la Dona (ONU dones).

Una força irresistible recorre el món, el 8M.

Sal de Mar, març 2021.



×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?