LA CREATIVITAT

LA CREATIVITAT

Què és la creativitat?

La creativitat és la capacitat o habilitat de l’ésser humà per inventar o crear coses, que poden ser objectes físics, idees, representacions o simplement fantasies. Es tracta de la possibilitat de generar el nou: nous conceptes, noves idees o noves associacions entre ells, la qual cosa condueix habitualment a noves solucions als problemes.

És freqüent que la gent concebi la creativitat com un atribut o qualitat amb la qual, pràcticament, es neix. La “creativitat de l’artista” és la més reconeguda com a genuïna, però què té un artista per desenvolupar aquesta faceta creativa?

Escriptors, escultors, mestres de l’art i venedors de somnis, la immensa majoria comparteixen un relat de la seva vida intens, pensaments profunds, recerca de la veritat i la perfecció, desenganys i dolor, l’autopercepció d’un jo profund amb el qual ens sentim identificats.

El pensament creatiu està molt valorat en les nostres societats, en què la innovació i el canvi juguen un paper important. En ell intervenen la memòria, la intel·ligència, la imaginació i altres processos mentals complexos que condueixen al pensament original.

La creativitat és típica de la cognició humana, i és el que la diferencia de les formes d’intel·ligència artificial.

La creativitat és comuna a tots els éssers humans (i fins i tot algunes espècies animals) però pot ser potenciada o no, d’acord amb els hàbits i les preferències de cada individu. Els més creatius seran els que puguin donar amb una forma nova de resolució d’un problema, o una representació nova d’aquest.

Per què és important la creativitat?

La creativitat ha jugat un paper vital en l’evolució de l’espècie humana, ja que li ha permès enfrontar diversos problemes al llarg de la seva història i desenvolupar per a cada un eines i solucions noves, originals. De fet, aquest talent probablement va significar la superioritat de l’Homo sapiens respecte a altres homínids contemporanis, que li va permetre reproduir-se més i dominar el món sencer.

A la quotidianitat humana la creativitat és un talent molt valorat. Les tasques científiques, inventives, artístiques o arquitectòniques depenen en gran manera d’aquest talent, per no parlar del desenvolupament de nous materials, noves tecnologies o noves filosofies de pensament, l’impacte en la civilització sol ser més o menys revolucionari.

No cal ser una persona amb un nom conegut per participar en l’explosió d’alguna cosa nova, només necessitem tancar els ulls i deixar-nos portar, per convertir-nos en el nostre propi geni.

I tu, ets creatiu?

Sal de Mar, febrer 2021

Tags:


×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?