LA PUNTUALITAT

EL TEMPS ÉS EL BÉ MÉS PREUAT DEL MÓN.

Un minut que passa és irrecuperable (Gandhi), així comencem aquest article, no podem jugar amb el temps de l’altra gent.

La puntualitat hauria de ser per a tots una irrenunciable exigència ètica. Ningú té dret a fer esperar a ningú: ni en un acte públic, ni en una reunió, ni en una entrevista. Hem de ser puntuals i exigir als altres que ho siguin.

Tant directius com empleats han de ser respectuosos amb els horaris d’entrada i sortida dels centres de treball. El mateix en les reunions, que s’han d’iniciar a l’hora fixada, i acabar a l’hora prevista.

L’ésser puntual hauria de ser un compromís personal. La puntualitat expressa compromís i responsabilitat. Amb puntualitat tot funciona millor tant en el món de la feina com en el món social. La impuntualitat produeix la comparació entre els que són puntuals i els que no ho són, el que provoca en molts casos el ressentiment.

Els líders haurien de tenir cura molt especialment la puntualitat. La seva impuntualitat transmet un missatge d’irresponsabilitat i manca d’interès. En canvi, si són puntuals, són un bon referent d’ètica de seguir, imitar i difondre.

La manca de puntualitat d’algunes persones és de tal magnitud que fa efecte en la seva vida. És evident que els retards continuats han acabat amb amistats, amb parelles i amb llocs de treball.

A Espanya, lamentablement, la impuntualitat és un hàbit socialment acceptat en alguns sectors de la nostra societat. Cal posar fi a això. La frase “esperarem deu minuts”, que els organitzadors de molts actes pronuncien, és una gran falta de cortesia per als puntuals. Sempre, primant a l’impuntual. El mateix passa en molts dinars de treball i reunions. És una greu assignatura pendent, que hem d’aprovar millor avui que demà.

Tenim tots els elements per superar aquesta situació. La radiografia la coneixem, i la metodologia per erradicar també. A més, tenim referents més que importants. Som puntuals a l’hora d’obrir una botiga, ho som quan anem a un espectacle? En els trens d’alta velocitat nostre índex de puntualitat és el 98,5%, el més gran d’Europa, i el segon del món després del Japó.  Hem d’aconseguir que l’impuntual, que a tots ens afecta i la nostra imatge exterior perjudica, sigui conscient de la seva falta d’esperit cívic, i canviï la seva conducta. A més, l’impuntual ha d’aprendre a disculpar-se. Ha de ser conscient que és una falta d’educació i respecte, i una demostració de la seva incapacitat per organitzar el seu temps i del poc que li importa l’altre.

Queda dit, i vosaltres sou puntuals?

Sal de mar gener 2021.

Tags:


×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?