14 ag. Com organitzar la roba de l’armari amb el canvi d’estació.
Arribarà la tardor i toca fer el temut canvi d’armari. Encara ens oblidem dels jerseis de llana, els abrics i la màniga llarga i seguim lluint les samarretes de màniga curta i roba més lleugera, tot i que sempre acompanyada de jaquetes d’entretemps perquè a la tarda les temperatures baixen. Apunta aquests consells per organitzar la roba de l’armari ara que ha arribat la primavera.
Consells per ordenar la roba de l’armari:
El mètode KonMari s’ha fet famós en tot el món, el fenomen de l’escriptora-bloguera i influencer Marie Kondo ha provocat que moltes llars optin pel minimalisme. Així i tot molts experts critiquen algunes normes que consideren absurdes com la de mantenir únicament 30 llibres a casa.
Al final la clau de l’ordre és mantenir en harmonia totes les coses que necessites i que et fan feliç tenir a casa. No s’han de doblegar d’una manera determinada, ni tampoc per colors o teixits: La clau és que tot estigui en ordre segons les teves conviccions. El canvi d’armari és un dels moments més temuts de la temporada, sobretot per la gran majoria que viu a pisos de menys de 100 metres quadrats. Apunta els consells de RoigSat per organitzar la roba del teu armari:
1. 1. Escollir un mètode. Alguns prefereixen ordenar per estacions, altres per colors o per teixits. Però és important escollir un mètode amb el qual et sentis còmode i puguis veure amb una repassada tot el que tens al teu armari. Algunes persones prefereixen doblegar les samarretes i altres col·locar-les en perxes. Molts opten per guardar al mateix calaix, roba interior i mitjons i altres ho volen separar.
2. 2. Ordena l’armari de forma periòdica. Almenys una vegada al mes ordena l’armari de forma superficial, pantalons i jaquetes que s’hagin acumulat al fons. Coses que t’has emprovat i després no has tornat a col·locar a la perxa, etc.
3. 3. Envàs al buit. És la manera més còmoda d’ordenar quan arriba el canvi d’armari per temporada. D’aquesta manera el tindràs ordenat i la roba que no facis servir en aquella estació en concret no ocuparà tant espai. Ja es comercialitzen bosses de plàstic per envàs al buit sense i amb aspirador.
L’ordre en el teu armari és una cosa fonamental al que moltes persones resten importància. Però la veritat és que mantenir un espai ordenat en la teva vida diària, sigui en la teva llar o lloc de treball, és sinònim de tranquil·litat i felicitat.
Encara que per saber com mantenir les coses perfectes en el temps cal seguir una sèrie de pautes.
Casa Kondo és una experta en el tema i s’ha fet famosa a tot el món gràcies al seu llibre, ‘La màgia de l’ordre. Eines per ordenar la teva casa i la teva vida! ‘. La japonesa s’ha convertit en tot un gurú del tema ensenyant al món que l’ordre comença per l’eliminació de l’excés de coses en la nostra vida. Perquè segons Kondo, és aquesta mania d’emmagatzemar-tot la qual provoca un excés de coses a cada llar o oficina. Segons ella, cal saber desprendre dels objectes i la roba. Tot un repte que a molts suposa ansietat i que a través del seu mètode es podrà fer realitat.
Ordenar i rebutjar:
I és que, Kondo dóna una sèrie de pautes amb què mantenir l’ordre, sobretot a l’armari, a través del seu mètode Konmari. Per a l’especialista, mantenir totes les peces en posició vertical és essencial perquè tot sigui més fàcil de veure i identificar.
Encara que el més important en el mètode de la japonesa és saber ordenar i rebutjar totes aquelles coses que no s’utilitzen. Segons ella, l’essencial és quedar-se amb el que es fa servir, senti bé i fa feliç. Perquè les persones tenim molta mania de guardar per por de què en algun moment es vagi a utilitzar. “Si no ho faràs servir, deixa-ho anar amb gratitud”, concreta.
D’altra banda, la separació de la roba per temporades no és necessària per a l’especialista. El millor és tenir-ho tot a mà i deixar de banda el que sabem que l’estiu que no ens servirà. Segons ella, “quan acabis d’escollir tota la roba hauries quedar-te amb un terç del qual tenies”.
Menys roba penjada:
La roba penjada ocupa molt més lloc que la que està doblegada i és més incòmoda de veure i seleccionar quan ens anem a vestir. Kondo aposta per doblegar tot el que es pugui per tenir-lo a la vista i simplement tenir penjat el que requereix, com les camises o les jaquetes.
Les samarretes, el millor és que estiguin doblegades amb el mètode vertical de la professional i sempre les més clares davant, perquè es vegin millor. En aquest vídeo pots aprendre com col·locar-les:
Efecte rebot:
Kondo ens adverteix el primer problema que sorgeix quan vam començar amb la tasca d’ordenar. Segons ella, quan emmagatzemem vam crear la sensació d’ordre, però res més lluny de la realitat. “El que en realitat fem és amagar coses que realment no necessitem en un armari, en un calaix o una prestatgeria. Tard o d’hora aquestes unitats d’emmagatzematge s’omplen i el caos torna a començar”. Una cosa al que denominada efecte rebot i d’aquí en què insisteixi que la clau de tot està a tirar les coses que no calen.
A més, apel·la al sentit comú per a realitzar l’ordre general de la casa, més enllà de l’armari. I és que, assenyala que cada tipus d’objecte ha d’estar en un sol lloc. Si tenim llibres per tota la casa, mai sabrem quants tenim i quants ens fan falta. I deixant de banda el romanticisme de molts pel paper, recalca que el màxim de llibres que s’han de tenir són 30. Per a ella, “cada obra té el seu moment”.
Sal de Mar agost 2020.