Els propòsits de l’any

Sempre que acaba un any i en comença un altre és moment de mirar enrere i recordar com ha estat aquest any, un balanç de tot.

Al llarg de 365 dies hem viscut alegries i tristeses, però els records que més perduren són aquells que ens han fet sentint-nos orgullosos de nosaltres mateixos o tot el contrari. Però a més dels records, el “tornar a començar” ens fa pensar en els propòsits de l’any nou.

Una investigació científica revela que les persones renuncien als seus propòsits d’any nou a causa de la manca d’autocontrol, l’excés d’estrès i les emocions negatives: mentre que el 79% només van mantenir les seves promeses durant una setmana, únicament el 19% va arribar als dos anys. Entre les estratègies més efectives per assolir els objectius desitjats van destacar el reforç positiu, la força de voluntat i el control dels estímuls.

Ara bé, per què és tan decisiu que l’ésser humà tingui propòsits? Tenir-los és un ingredient decisiu per al benestar mental. Gràcies a ells vam trobar sentit a qui som, al que esperem de nosaltres mateixos.  Perquè qui anhela o somia alguna cosa troba la voluntat necessària per aixecar-se, per posar un peu davant d’un altre i avançar amb energia, ganes i esperances.

Definim bé el propòsit:

La seva consecució ha de dependre d’un mateix (o almenys en gran part). Per exemple “trobar feina” depèn una gran part del nostre esforç i per una altra de l’atzar o oportunitats que es presenten, de manera que caldria redefinir l’objectiu destacant nostre “paper” en la seva consecució “mobilitzar i fer tot el possible per trobar feina en tal sector i en tal ciutat. Si les condicions que no depenen de nosaltres no ens són favorables, hem d’estar disposats a canviar el nostre objectiu per buscar unes millors condicions de cara a la seva consecució (en aquest cas ampliar les ciutats de cerca, altres països, altres llocs, muntar un negoci propi).

El propòsit ha de ser realista: “estalviar 1.000.000.000 d’euros” o “ser un escriptor famós” no són objectius realistes si tens un salari mitjà o acabes de començar a escriure, analitza si l’objectiu és realista i quant de temps calcules que necessitaràs per a la seva consecució.

Un cop hagis triat els teus propòsits en totes les accions concretes que se t’acudeixin has de col·locar aquests “subobjectius” en un calendari: bé sigui per organitzar una rutina, fomentar nous hàbits, o posar data a tasques concretes.

Comença l’any amb il·lusió i ganes, tenint els teus propòsits sempre presents i Feliç 2020!

Sal de Mar, gener 2020.

Tags:


×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a mar@saldemar.cat

× Et puc ajudar?